samedi 10 novembre 2012

9ième suicide dans une prison belge en 2012

2012 : 9ième suicide dans une prison belge. Un détenu dans la prison de Gand s'est suicidé en attendant son tranfert à la prison d'Oudenaarde. En attendant son tranfert, à cause de la surpopulation carcérale, il dormait sur un matelat par terre.

Zelfdoding Gevangenis
DS dinsdag 30 oktober 2012, 

BRUSSEL - In de nacht van zaterdag op zondag heeft een 29-jarige gedetineerde in de gevangenis van Gent zelfmoord gepleegd. De man zat al 9 jaar vast. In afwachting van een overplaatsing naar Oudenaarde, verbleef hij in een eenpersoonscel waarin hij door de overbevolking op een matras op de grond moest slapen.
Volgens de Liga voor Mensenrechten gaat het om de negende zelfdoding in een Belgische gevangenis dit jaar. ‘Dat is bijna één per maand’, zegt Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga, die de schrijnende toestanden in de gevangenissen aan de kaak wil stellen. ‘Het cijfer is verontrustend hoog, onder meer door de overbevolking, slechte detentievoorwaarden en ontoereikende hulp en verzorging.’

Volgens een medegevangene, client van advocaat Walter Van Steenbrugge, werd de overledene gepest, was hij depressief en gaf hij de afgelopen weken duidelijke signalen dat hij niet meer wilde leven. ‘Mensen met zware psychiatrische problemen horen niet thuis in de gewone gevangenis. Dit probleem kaarten we al jaren aan’, zegt Van Steenbrugge.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire