mardi 27 mars 2012

Cette année : 250 cellules en plus, et 10 détenus marocains renvoyés au Maroc (NL)

 
Er komen dit jaar 250 cellen bij, waaronder 215 in de Kempense gevangenissen. Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de verenigde kamercommissies van Justitie.
Die begonnen alvast met een volle minuut stilte voor de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Daarna legde Turtelboom haar plannen uit om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan.
Turtelboom zei dat er dit jaar netto 250 cellen bijkomen. De eerste 102 gaan einde deze week open in Sint-Gillis, waar een hele vleugel is gerenoveerd. Daarna volgen in het derde trimester van dit jaar: 116 extra cellen in Wortel. En in het vierde trimester van dit jaar: 74 extra cellen in Turnhout en 15 in Hoogstraten. Tegelijkertijd verdwijnen ook 58 gedetineerden uit de (instortende) gevangenis van Verviers, zodat het netto aantal cellen tussen einde december 2011 en einde december 2012 zal gestegen zijn van 9.262 cellen nu naar 9.511 einde dit jaar.

Marokkanen

De justitieminister zei nog dat er in 2013 nog eens 400 cellen bijkomen en in 2014 nog 1.000. "Tenminste als er geen nieuwe procedures komen om die gevangenisbouw stil te leggen". Turtelboom stelde bovendien dat "binnen enkele weken" tien Marokkanen hun straf in Marokko kunnen gaan uitzitten. "Daarover is nu een akkoord tussen beide landen", zo zei ze. Karl Vanlouwe (N-VA) vond dit "geen bijzonder succes, dertien jaar na de ondertekening van het verdrag waardoor die overlevering mogelijk werd".
Het debat gaat nu verder.

JDW

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire